1934 год. 10 Септември – Създаване на Основното Училище в с.Александрово, като Средищно, към него е и Училището в с.Бела.


No 142 / 24.11.2014 г.


Информацията и снимките са от Летописната книга на село Александрово

Al.7

 

Учебната 1934/35 год.

Записванията на учениците през тази учебна година започна от 10.09.1934 г. и се приключи на 14 с.м. На 16.09.1934 г. се отслужи новогодишният водосвет в присъствието на учителите: Директора – Петър Ив. Попов, Веселина П. Ив. Попова, Ангелина Попова, Люба Аранникова, Иван Антонов.

От 17.09.1934 г. започнаха редовните учебни занятия. През тази година бяха уволнени от 14.09.1934 г. учителите: Карина Димитрова и Олга Янова и на техно място назначени Илия Георгиев роден в с.Костичовци на 10 Юний 1910 год., завършил Ломското педагоги1еско училище, неженен, бил две години учител в с.Грамада и Лиляна Вл. Лилова на 22 Март 1913 год. в гр.Белоградчик, неженена, завършила Ломското педагогическо училище, постъпва за първи път на държавна служба.

От началото на тази учебна година училищното настоятелство е разпуснато и се учредява ново училищно настоятелство за всички села от общината.

Първи председател на училищното настоятелство е общинския кмет Петър Петрунов и секретар директора на основното училище тук: Петър Ив. Попов


Al.8 Ai.9


Al.10

От началото на тази учебна година 1934/35год. Основното Училище в село Александрово става Средощно Основно Училище с район селата от Общината, Александрово, Бела, Дълго поле, Костичовци, Кладоруб и Острокапци.


 

Прилагам първите два листа от Летописната книга на училището в с.Александрово.

Al.


Al.1 Al.2 Al.3


 

Втора страница.

Al.4


Al.5 Al.6

Забележка:

1. Село Александрово (с.Бързица, с.Бързици, с.Средковци, с. Османие, с. Александрово, с.Влайково, с. Княз Александрово, с.Димово, гр.Димово)

  1. Общинския кмет: Петър Петрунов е офицер от трудови войски. След преврата от 19 май 1934г. за кмет на Александрово е поставен трудовият офицер Петър Петрунов(1934-1936г.). На кметската си врата той поставя надпис “Влизай, без да чукаш!”.

3. Петър Иванов Попов е от село Калугер, внук на Свещеника Петър Кръстев. Той е учител в с.Александрово от 1926 година, един от учредителите на Читалището „Паисиий Хилендарски“ 16 Октомври 1927 год. в Александрово и първия библиотекар.

На учредителното събрание,ръководено от Илия Терзийски, присъстват 24 души. Те приемат Устав,избират име,определят Цветница за празник на читалиещето и решеват членовете да плащат по пет лева членски внос.

Първото ръководство – читалищен съвет, е с председател Димитър Гайдарски, подпредседател Георги Живков, секретар Емануил Кехайов и библиотекар Петър Попов. Контролната комисия е с председател Илия Терзийски и членове Иван Белперчинов и Лало Тодоров.

 24.11.2014 год. IBSBela


 

 

 

 

About IBSBela

Всичко за село Бела, Област Видин /до 1934г. Община Бела/
Публикувано на История, Училището в село Бела. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s