1913 год. 8 Юли – Спомен от влизането на Сръбските войски в село Калугер, Белска община, Белоградчишка околия

Не 310 / 02.26.2015 г.


 

Летописна книга на Училището в с.Калугер 1898 – 1915г.

След скъсаните страници, книгата започва на 1-ви Септември 1911г. Назначени Стефан Тодоров от с. Боровица и Велика Ст.Тодорова от гр.Разград. Стефан Тодоров е завършил Кюстендилското педагогическо училище. Велика Ст.Тодорова е завършила Варненската Държавна Девическа Гимназия. Занятията започнаха на 01.10.1911г. и завършиха на 11.05.1912г. В 1912г. започна записването от 01.09.1912г. но тъкмо бяха записани учениците и стана мобилизацията 18.09. 1912г. Училището беш затворено до 28 Февруари, когато се яви учителката и го отвори, но не се яви нито един ученик. Учителят е бил по това време на война .. 1915г. Записванията станаха от 01.09. 1915г. Мобилизацията започна Октомври. Училището не е затваряно.

 

Надпис. Злодейска ръка / Сръбска – вожд войвода / Спомен от Балканската война. Главен Учител / Подпис / А.Б .–––––- 

S


Останалите страници след 1911 год.

s1


 

Училището на село Калугер / Гранитово /

U3

 

Един документ от окупацията на Белоградчик.

Окуп.Белоградчик

„Спомням си разказите на баба ми (тогава 19-годишна) за тези злокобни събития. Градът е отбраняван от военни части на 17-и пехотен Доростолски полк, защото по това време нашият 15-и пехотен Ломски полк е бил далеч от Белоградчик, в околностите на в. Руен, изправен срещу сръбски и гръцки военни части при тяхно числено превъзходство.Към 6 юли 1913 г. българските военни части, отбраняващи Белоградчик, са получили заповед да напуснат позициите си западно от града и да се оттеглят към Видин. Тогава в града е настъпила паника – част от населението е изоставило домовете си, бягайки далеч от града през „Столове“. Останалите граждани са скрили децата си в мазета и изби.Младите момичета, намазани със сажди, също са били скрити, за да не станат жертви на посегателство от страна на сръбските войници.Сърбите не останали дълго в града. При напускането на града те отнесли със себе си библиотеката на Офицерското събрание и уредите от кабинетите по химия, физика и естествена история на градското училище. Баба ми казваше, че е виждала в една от каруците на сръбския обоз големия порцеланов разглобяем модел на човешкото тяло от кабинета по естествена история….“

  • Спомените и документа са от сайта на Борислав Тошев.(bvtoshev.wordpress.com)

Странни навици на Сръбската Армия да ограбва и разрушава училища – или изпълнение на инструкции насочени към точно определени цели!!!

Как кореспондират реалните действия с издадения документ???


26.02.2015 год. IBSBela


 

 

 

About IBSBela

Всичко за село Бела, Област Видин /до 1934г. Община Бела/
Публикувано на История, Село Калугер и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s