1965 год. “Археологическа Карта на Белоградчишко” – Иван Цеков Балкански – Част 3


No 351 / 27.03.2015 г.


 

Село Калугер /Гранитово/ 

1 11


gran8

 

2. Село Гранитово – калето

На 500 м. източно от село Гранитово (Калугер), на висок, почти отвесен към селото връх се намира голямо „градище“, Размери: дължина 250 м, ширина 85 м. Калето е обградено с два реда стени ( вероятно втората, вътрешната стена е служела и като вътрешна стена на сградите). Натрупаните купища от камъни са широки в основата си 5 м, а горе 1,5 м, височината на купчината е 4 м. На двата края до самия стръмен скат се намират вратите, тази откъм селото е изсечена в самата скала и има ширина 3 м, а другата е иззидана от местен камък. Строежът е изпълнен от местни грубо обработени камъни, споени с хоросан при основите, а в горните части с калов разтвор. Селяните са намерили малки медни монети и по  големи – корубести. Порадиголямото окисляване не може да се различат никакви надписи и образи. Предадоха ни желязна брадва ( К N 109), желязна ламба ( К N 150), стрели ( К N 153, 181), алебарда (К N 151), бронзови строителни отвеси (К N 105), пръстен, направен от бронз (К N 138), и обица (К N 70). На мястото на днешното село  Гранитово, в двора на дядо Павел Иванов, при копане сновите на къща са открити сводове и стени на постройка. Строежът е направен от малки плочи, с които старецът е постлал подът на къщата си. Тухличките са  размери: 25/25/3 см. Предполага се, че това са стени на манастир, разрушен от турците.


gran1 gran2

 

70. Обеца с.Гранитово

Бронзова обеца във вид на шестлистна детелина, Диаметър 3,3 см, дебелина 0,2 см. Всяко листче е обградено с венче от два реда точици, събиращи се в средата. Отгоре има ухо за закачване на обецата с отвор 0,4 см. Намерена е на калето заедно с медни корубести монети от 13 в. и железни брадва и стрели.

105. Отвес т.8 с.Гранитово

Железен строителен отвес с размери: дължина на тялото 14 см, на ухото 1,3 см. Тялото на отвес представлява осмостенна двойно пресечена пирамида, на която стените в средата са най-широки. На единия край завършва с остър връх, а на другия с малка сплесната пластинка, на която с желязна е занитено ухото.

 


gran3 gran4

 

109. Брадва т.12 с.Гранитово

Желязна брадва с азмери: дължина на острието 22 см, височина на рамото 15 см, диаметър на дупката 4,5 см. Над отвора на дупката има тъп издатък, подобен на чук. Краят на острата част завършва с пъпковиден израстък. Заедно с нея са намирани и корубести медни монети от 13 в. и византийски монети от по ранен оериод.

138. Пръстен с.Гранитово

Бронзов пръстен, халка, диаметър 1,8 см, ширина 0,3 см, дебелина 0,2 см. Халката е триръба, равната страна е към средата. Плочта има форма на неправилна елипса с диаметър 1,7/1,5 см. Елипста е пресечена от 4 хоризонтални и седем вертикални линии, поради което, се образуват ромбове.


gran5 gran6

 

150. Лампа т.11  с.Гранитово

Желязна лампа с плоско сърцевидно търбухче. Размери: дължина 15 см, ширина 8,6 см, височина 2,9 см. Отпред издадено, с отвор за фитила. В улея, оформен от заварените отгоре две плоски железца, се плъзга резе, завършващо с три зъбци. Над лампичката има запоена дръжка във вид на буквата Г, на която с малък отвор е закачена кука, служеща за завързване. Дръжката е дълга 18 см, широка 2,2 см. и дебела 0,5 см. Може да се датува към края на 14 в., дори 16 в.

151. Алебарда  с.Гранитово

Желязна алебарда със силно издадена средна част. Острието във вид на дъга – 15 см. Дължина на острата част – 45 см. От горния край излиза изкован краешник, завършващ с отвор за дръжката. Същият е с елипсовидна 3/5 см.

153. Стрела    с.Гранитово

Листовидно острие на стрела, изработено от желязо, с размери: дължина 14 см, на острието 9 см, на кухата част 5 см, диаметър на дупката 0,9 см. През стрелата минава по средата ръб. Може да се датува от 13 в. 


 

 

181. с.Гранитово, желчзно острие, ф. ластовича опашка д.9,3 см.


Църквата в село Калугер (Гранитово)

Ц1 Ц2


Ц3


 

27.03.2015 г. IBSBela


 


 

 

 

About IBSBela

Всичко за село Бела, Област Видин /до 1934г. Община Бела/
Публикувано на История, Село Калугер и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s