1884 год. Дарения за построяване на църквата Св. Ап.Петър и Павел в село Бела, Белоградчишко.-26


N 593 / 24.11.2016 г.


През 1884 година Белската община предприема кампания за събиране на дарения за довършване строежа на църквата в село Бела. В този документ е представено разрешението за събиране на средства от Видинския градски съвет. – Следват имената.


1.Димитър П.Петров,  2.Антанас  Пешов, 3.Тодор, 4.Радул Иванов, 4.Марко Костов, 5.Иван Стамов, 6.Ванко Белков, 7.Петър Христов, 8.Георги Николов, 9.М.Велев, 10. Йованчо Петров, 11. Пешо Мирчов, 12. Георги Кошлар, 13. Качо Симов, 14. Никола Тодоров, 15.Здравко Иванов, 16.Никола Тодоров, 17.Арсо Кузманов, 18.Витко Йованов, 19.Иван Николов, 20.Ристо Петров, 21.Ценко Стоянов, 22.Георги Ницов /Мицов/, 23.Петко Цоков, 24.Мито Алексов, 25.Лазар Иованов, 26.Иован Гергов, 27.Павел Стефанов, 28. Камен Стефанов, 29. Пую Сточнов, 30.Лозанов Джонов, 31. Пунчо Стоянов, 32.Николо-Ненка-Ценка-Еленко, 32. Ванка-Васил-Иван, 33. Лозан Иован 34. Иован Игнатов, 35. Велко Найденов, 36. Хараламби  Йованович, 37. Марин Якоб, 38. Глигор Гергов, 39. Петър Михов, 40. Алекси х. Миков, 41. Петко Лилов, 42. Дамян, 43. Найден и Божана, 44. Стоян Симеонов, 45. Стоян Филипов, 46. Панто Начов, 47. Тодор, 48. Герго Филипов, 49. Саво Лилов и Илия Савов, 50. Цеко-Елена-Камена, 51. Николо-Коста-Влъчко-Мария, 52. Йончо Ванко, 53. Петър Костадинов, 54. Петър Йованов, 55. Вано Младенов, 56. Тодор, 57. Николо Влъканов, 58. Еленка, 59. Нино Дика, 60. Русин  Димитър, 61. Марин Кръстев, 62. Йован Влъчов, 63. Тодор Милчов, 64. Стефан Минов. 65. Вълко Найденов, 65. Йован Митров, 66. Петко Николов, 67. Ванко-Паунка-Кръсто-Марица-Георги-Цена-Мита-Ставра-Цвета, 68. Камен и Елена- Дина-Петър-Антим-Георгин, 69. Геоги Миалаков  Видинлий- 35 гроша, 70. Митар Николов -10 гроша,


v1v3

 

 

 

 

 

 

 

v4

 

 

 

 

 

 


Белската църква !

„Св. Ап.Петър и Павел„

%d1%86%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0 bela-therkva-06-2005-025

 

 

 

 

 

 


ИНФОРМАЦИЯ!!!

Вече писах за една книжка от Белската библиотека и нейният автор: Д-р Димитър Младенов лекар от град Видин. За сега никой не се обади за някаква информация относно Д-р Младенов и неговото творчество. Ще добавя още една книжка и “Предговора“ от книжката „БЕЕТХОВЕН“, може би този предговор ще подскаже нещо за живота на този забравен автор.

%d0%b2%d0%b0%d0%b3 %d0%b2%d0%b0%d0%b30

 

 

 

 

 

 


Книжката е : „РИХАРД ВАГНЕР„  геният му, музикалната му драма, идеята в драмата му.

ВИДИН 1939 г. Работническа печатница П.Конев.

..„ В памет на брат ми Петко и сестра ми Елена“


bet

 

 

 

 

 

 

 

 


…„ На жена ми Агата..“

ПРЕДГОВОР

…„Малкият кръг, който от 1921 до 1926 година служи в „Дружеството Младежки Червен кръст“ – Видински клон за просвета и благотворителност, ще продължава да работи и за напред в същия дух извън дружеството, което мина в нови ръце, уверен, че чрез това намира възможност за себе си да живее върховен живот всред скромната, неизбежна действителност.

  С брошурите и книжките, които последователно ще се издават, се цели и образуване на един фонд в помощ на всеки гражданин, почуствувал нужда да сподели и разпространи за благото на всички преживени в даден момент хубава мисъл, дълбоко чувство или силно желание.

  Наистина, всеки град и село представляват поотделно жива клетка от мозъка на държавата. Нека отвсякъде се погрижим и създадем гражданство по културно надмощие, нравствено-духовно превъзмогване, по възторг, въображение и воля, достойно за най-смелия войник, който някога Балканите са отгледали и от Аспаруховото прогонване на византийците до последните удивляващи света кампании е трупал чудеса.

  Деца на онази България от златния Симеонов век, заела място в културната история на човечеството между старите цветущи градове и царства – Периклевата Атина, Августовия век, Италия на Медичите, Царствата на Елисавета и Людовик 14-ти, ние не можем стоя на страна от утрешната щастлива действителност. Модерният западен ум, който след Декарта бе обърнат единствено към материята / от там успеха на англосаксонския прагматизъм/, с по-доброто опознаване на източната цивилизация/ вниква отново все повече и повече в тайните на чистия разум, който средните векове още познаваха и чието ценно хранилище със свещенните текстове и метафизическата си традиция е Изтока. В блясъка на материалния напредък с неугаснала сила отново си пробива път стремлението към чисто-духовното и човек не се задоволява само с практическата стойност на истината, а в търсене на Истината на мира своето усъвършенствуване, тайната на красноречието и благотворителността, най-висшето правило в изкуството и живота, цели на своята дейност, единственото нещо вечно, както е вечен и напредъка на самия разум. Така се потвърждава истинността на хубавата мисъл на Тагоре, че степента на съвършенството на една цивилизация се мери не с източника на сила, която е могла да се мери не с източника на сила, която е могла да създаде, а с ритъма, по който институциите и създадените от нея закони са развили любовта към човечеството.

   В тайните на висшата душа, в дълбочините на вътрешния живот, в шемета на тялото, духа и душата ще се освободят от смъртта и намерят спасение, тясно свързвали нравственото и физическо осъвършенствуване, пазителите на най-слабото, лесно уязвимо място на Европейския колос, чиито здраве и целост съдбата им е поверила.

Видин, Октомври 1927 г.                                                   Д-р Д. Младенов


За справка: Настоятелството на Червения кръст в гр.Видин 1929 г. е:

Председател: Петър Стаменков

Подпредсдател: Д-р П.Стаменов

Деловодител -касиер: Евгени Минков

Членове: Капитан И.В.Мандизов, Иван Пожаревски, Арон А.Лиджи


24.11.2016 год. IBSBela


 

About IBSBela

Всичко за село Бела, Област Видин /до 1934г. Община Бела/
Публикувано на История, Църквата в село Бела и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s