1922/23 год. Партидно – Разходна книга на Белското Училищно Настоятелство за прогимназията.


N 676 / 09.03.2018 г.


През 1922 година в село Бела е открита прогимназия, за Главен учител е назначен учителя от гр.Берковица – Георги Георгиев. Тук ще представя книгата на „Белското Училищно Настоятелство – Прогимназия за 1922/23 година.“

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Председател на настоятелството е Панто Ценов, а касиер-секретар е Васил Пешев. Главен учител и членове…..няма посочени.


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Платено на Крум Райков, като секретар на уч. настоятелство, секретар на учил. Н.К.Андреева, също и на Мария Попова. Киро Панов касиер-счетоводител 1921/22 г., Васил Пешов касиер-счетоводител 1922/23 г.


 

 

 

 

 

 

 

Платено на учителите от основното училище: Андрей Тодоров, Костадин Живков и Крум Райков. Директора при Смесената  Прогимназия Георги Георгиев, а така също и на Ангелина поп Маркова, Н.П.Андреева, Андрей Тодоров  и Мария Попова.


 

 

 

 

 

 

 

Платено на Трифон Савчев от гр.Белоградчик за канцеларски материали, на училищния слуга Йордан Василев, на Борис Петров слуга при смесената прогимназия.


 

 

 

 

 

 

 

Платено на Георги Миков от с.Бела, на Петра Иванова от с.Калугер, Панко Панов, Панто Марков и Васил Пешов от с.Бела. Платено на Н.Георгиев от гр.Белоградчик за 24 броя куки за прозорци.


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Платено на Трифон Савчев от гр.Белоградчик и Махмуд Ахмедов от с.Александрово, платен наем за помещение на Петър Тодоров Дановски.


 

 

 

 

 

 

 

Платено на Найден Стоянов Николов и Трифон Савчев от гр.Белоградчик за канцеларски материали.


 

 

 

 

 

 

 

Платено за дърва на Панко Панов и Рангел Живков за доставка на дърва.


 

 

 

 

 

 

 

Платено на Панко Панов с.Бела и Какум Върсанов с.Александрово, Борис Ценов с.Бела, Кръсто Чуперков с.Александрово, Демо Мигов с.Бела, Панто Панов, Васил Пешов и Борис Ценов с.Бела, Васил Николов, Какум Аладжеш, Тодор П.Митов с.Александрово, Панто Панов и Иван Рангелов от с.Бела. Също на Ц.П.Главчев и братя Вълчеви от гр.Белоградчик.


 

 

 

 

 

 

 

Платено на Трифон Савчев от гр.Белоградчик и Махмуд Ахмедов от с.Александрово, Г.Златаров от гр.Лом, Мико Аврамов от с.Александрово и Кирил Костов от гр.Видин.


 

 

 

 

 

 

 

Училищна библиотека, платено за книги и списания за прогимназията – 538 лв., също на министерството на Народното Просвещение и Видинската окръжна инспекция – 207 лв., също на Видинския окръжен инспектор – 260 лв.


 

 

 

 

 

 

 

Платено на Трифон Савчев от гр.Белоградчик за учебници на бедни деца – 196.90 лв.


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Настоящата книга е преброена, подписана , пронизана и подпечатана с печата но Белоградчишкото околийско управление, съдържа всичко 10 листа – 14.02.1923 година.

За Околийски началник: /П/

Секретар: /П/


ИНФОРМАЦИЯ!!!

Една снимка от 1894 година в гр.Видин. Черковния хор. На тази снимка присъства и Генчо Н.Гъдев – Свещеник в гр.Белоградчик и полкови свещеник през войните на 15 Ломски пехотен полк.

Бележката е направена от основателя на хора Руси Коджаманов 1929 година.

 

 

 

 

 

 

 

Руси Коджаманов /р.16.04.1866 с.Вардун – п.1.10.1933г./, живее и работи в гр.Видин. На снимката той е посочил :“ От ляво към дясно са – Гъдев, Чомаков …..“/Гъдев е вторият след жената в бяло/

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Свещ. Генчо Н.Гъдев, полкови свещеник на 15 пехотен Ломски полк през войните. Какво пише за него във „ВИДИНСКА ЕПАРХИЯ историческо минало и съвременното и състояние“-1924 г. Генчо Гъдев е роден в гр.Габрово 1862 година, ръкоположен е на 8.10.1897 г. Може би Свещеник Генчо Гъдев е участвал в черковния хор на Руси Коджаманов и това обяснява присъствието му на тази снимка.

 

 

 

 

 

 

 

Свещеник Гъдев през войната 1917 г.


9.03.2018 год. IBSBela


 

About IBSBela

Всичко за село Бела, Област Видин /до 1934г. Община Бела/
Публикувано на История, Училището в село Бела и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s