1937 год. 24 Октомври – Освещаване на знамената на земеделските стопански задруги от Белоградчишката околия.


N 709 / 27.08.2020 г.


В книгата на околийския агроном на Белоградчишка околия Георги Попов – издадена 1939 година има една реч. „Освещаване знамето на земледелските задруги в гр.Белоградчик “ произнесена на 24.10.1937 година. 

По това време Белската община вече не съществува. От 1934 година Белската община е разделена мужду Белоградчик – с.Калугер /дн.Гранитово/ и Княз Александровска община – с.Бела. Така естествено възникналата и исторически обособената след освобождението от Османското робство 1977/78 г. Белска община е унищожена . Изкуствено съсздаденото „Царско село“ Александрово след няколко преименувания вече е Княз Александровска община. Община, община но село Александрово е без достатъчна „селска мера“ – землище и с много преселници от съседните села. Така село Бела с огромното си землище от Гара Орешец до село Макреш става основен донор на земя за Княз Александровскта община, за самото село Александрово – също.

Кръстник на знамената бил околийският управител Р.Писев, а водач на Княз Александровската задруга е водена от кмета Борис К.Павлов.  Знамето на задругата е носено от роденият в село Бела Иван Русинов Стоянов, който по това време е семеен и живее в с.Княз Александрово.

Кой е Иван Русинов Стоянов: Съдбата му е трагична.


 

 

 

 

 

 

 


По устни сведения за семейството му знам, че са преселници от „Западните покрайнини“ Баща им дядо Русин Стоянов идва в село Бела с трите си даца: синове Иван и Тодор, и дъщеря Сребра. Идват в село Бела и се приютяват при дедо Пешо, по късно си построяват и къща. Идва само дедо Русин с децата, каква е съдбата ва неговата съпруга, никой не знае – вероятно починала. Опитах се да разбера от кое населоно място идват но до сега без успех. Къщата в гр.Димово вече е продадена и неговите наследници са пръснати някъде из България. Надявам се да открия наследници , които знаят ???.

В село Бела сега стоят само основите на малката им къщичка, която са успели да си построят. Тодор и Сребра са се задомили в с. Острокапци – за сега не успях да открия наследници.

Паметната плоча в гр.Димово

 

 

 

 

 


Тази снимка е от същият празник, но на Белската задруга:

 

 

 

 

 

В ляво с тъмните очила е Михаил Иванов Мицкин, в дясно са двамата свещиници на селото: поп Марко Стоянов и поп Цветко Георгиев.

Знамената са две: Едното е новото осветено на задругата, а другото знаме е на дружбата.


„РЕЧИ ЗА БЪЛГАРСКОТО СЕЛО“ – агр.Георги Попов

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


ИНФОРМАЦИЯ!!!

Спасените книги.

Преди около 2 или 3 години закупих около 100, 150 книги от човек, който няма да назовавам по име. Всички книги бяха подвързани с черна твърда подвързия. Някой от книгите бяха в лошо състояние, имаше следи от влага. Учуди ме , че на част от тях бяха откъснати първите страници с наименованието на книгата, но имаха печати. 

Ще ви покажа две от тези книги.

В България винаги е имало „РАЗРУШИТЕЛИ“, но винаги е имало и „СЪЗИДАТЕЛИ“.

Добре е ако вторите са повече – изводите да си наприва всеки, който прочете този пост.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


ГЛАВЛИТ – Какво са смятали, че правят като забраняват книги???

Наскоро ми разказаха една история от село Бела. Много време не знаех какво се е случило с книгите от Белската училищна библиотека???

….“Стояли са много време в „колата“ на един белченин /и неговото име ще запазя в тайна/ в Бела всички го знаят, докато им е намерил място където да ги прибере…“

Ако някой не знае какво е „кола“ – това е каруца с волове.

По отношение на книгите и отношението към тях – за сега толкова.


27.08.2020 год. IBSBela


 

About IBSBela

Всичко за село Бела, Област Видин /до 1934г. Община Бела/
Публикувано на История, Училището в село Бела и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to 1937 год. 24 Октомври – Освещаване на знамената на земеделските стопански задруги от Белоградчишката околия.

  1. Веселин каза:

    Интересни моменти от нашата история на Северо Западна България . Роден съм в с Медовница и живея в3 Русе , но всичко от историята на нашия Роден край ми е интересно .

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s