1930 год. 20 Февруари Д-р Никола Василев родом от с.Бела, Белоградчишко изказва съболезнования и изтъква заслугите на Д-р Теодиси К.Витанов при опелото му, от името на „Лекарския съюз“.


N 724/30.11.2021г.


Д-р Никола Василев завършва медицина в гр. Лозана, Швейцария. Веднага след завършването е мобилизиран и участва в Първата световна война, като дружинен лекар в 42 пехотен полк. Награден е с кръст за храброст. По собствено желание работи във Френска болница лекувайки българските войници оставени в заложничество. След войната работи във военната болница в гр.Враца, като Околийски лекар в гр.Белоградчик и като ординатор в Александровска болница. Към 1930 година той е един от известните лекари в гр.София. Тук ще ви представя „Кратки животописни билижки“ за Д-р Теодоси К.Витанов, където Д-р Никола Василев изказва своите съболезнования и изтъква заслугите на  Д-р Витанов от името на лекарския съюз в България. Словата са произнесени при опелото на Д-р Витанов в църквата „Св.Седмочисленици „гр.София. Публикувани са във в. Женски свят“ бр. 37 от 15.03.1930г.


 


Д-р Теодоси Константинов Витанов е роден на 9 Април 1861г. в гр.Трявна. Завършва медицинския факултет в гр.Киев. Работил е в гр.Видин над 30 години. Издава първото медицинско списание в България „Медицинска беседа“ над 16 години от 1894 до 1912 г. Големи са заслугите му за развитието на медицината в нашия край. Може би неговите здравни беседи, неговата неуморна обществена дейност са допринесли за решението на Никола Василев Живков – Попов, завършил Видинската гимназия през 1906 година, по късно да замине за Швейцария гр.Лозана и да завърши медицина. По късно става известния лекар:  Д-р Никола Василев.

С ордена за храброст, награден в ПСВ, участва в състава на 42 пехотен полк.


 


 

ИНФОРМАЦИЯ!!!

Сава Иванов Нонов, поручик в 4 ти конен полк от конната дивизия. Снимката е изпратена за спомен на Д-р Витанов. Надпис:  „На скъпите ми роднини Д-р Витанови – фронта“.

 


 

Кой е офицера със сабята. Снимка: 3 ти пехотен Бдински полк.


30.11.2021 год. IBSBela


 

About IBSBela

Всичко за село Бела, Област Видин /до 1934г. Община Бела/
Публикувано на История, Участници във Войните от село Бела. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s