1919 год. Д-р Никола Василев родом от с.Бела, Белоградчишко в съавторство с Д-р Димо Т.Бурилков издават „РЕВМАТИЗМЪТ“ с 8 рисунки в текста.


N 726/31.01.2022г.


Д-р Никола Василев завършва медицина в гр. Лозана, Швейцария. Веднага след завършването е мобилизиран и участва в Първата световна война, като дружинен лекар в 42 пехотен полк. Награден е с кръст за храброст. По собствено желание работи във Френска болница лекувайки българските войници оставени в заложничество. След войната работи във военната болница в гр.Враца, като Околийски лекар в гр.Белоградчик и като ординатор в Александровска болница. Към 1931 година той е един от известните лекари в гр.София. Книжката „Ревматизмът“ е може би първото издание, което публикува Д-р Никола Василев. Към 1919 година Никола Василев тъкмо се е завърнал от заложничество. Книжката излиза към библиотека „Народно здраве“ което е под редакцията на Д-р Димо Т.Бурилков.


 


Д-р Никола Василев / в ляво, съпругата му Божана и др./

 


Родителите на Д-р Никола Василев 40 те години в с.Бела.

Васил Попов и Катерина


ИНФОРМАЦИЯ!!!

Две интересни снимки принос към историята на 15 ти пех. Ломски полк.

Снимки на юнкера Лука Славчев Бозов. Лука Славчев Бозов е роден в гр.Копривщица на 28.06.1892г., завършва Военното на Негово Величество училище в 34 випуск и е произведен в чин подпоручик. Участва в 1 та Св.война, стига до чин полковник и е пенсиониран 1940г. След 1941г. работи в Българския Червен Кръст.

Първата снимка  е на Лука Бозов от 1911 год. като юнкер, изпратена от гр.София до леля му и вуйчо му Каменарови. Втората снимка е по интересна и е изпратена също до леля му и вуйчо му Каменарови на 26 Август 1913 год. от гр.Белоградчик с надпис: „Изпращам Ви ликът си заедно с тези на бойните ми другари от 15 -ти пехотен Ломски полк за спомен от войната 1912-1913 година.“ В биографията на полковник Лука Славчев Бозов никъде не е посочено, че той е участвал в Балканската война. Остава загадка, как той като юнкер попада в Белоградчишкия полк. В справочника „Офицерският корпус на България 1878-1944г.“ под N 456 .


 


Двете снимки:

 


31.01.1922 год. IBSBela


 

About IBSBela

Всичко за село Бела, Област Видин /до 1934г. Община Бела/
Публикувано на История и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

1 Response to 1919 год. Д-р Никола Василев родом от с.Бела, Белоградчишко в съавторство с Д-р Димо Т.Бурилков издават „РЕВМАТИЗМЪТ“ с 8 рисунки в текста.

  1. bvtoshev каза:

    Добра находка – за юнкерите още мисля какво да ти пиша …

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s