Една неизвестна снимка на капитан Никифор Ненов Данов от с.Бела, Белоградчишко – загинал на Червената стена 07.08.1917 година.


N728 / 31.03.2022 г.


Капитан Никифор Ненов Данов /Дановски/ е командир на 7 ма рота от 15 пехотен Ломски полк. Загива на 07.08.1917г. на „Червената стена“. Погребан е в двора на църквата в гр.Прилеп. В седмичното списание „ОТЕЧЕСТВО“ от 30 Септември 1917г. кн.39 в раздела – ПАДНАЛИ ЗА РОДИНАТА се събщава за неговата гибел.

 

На снимката той е по средата с двамата си братя: л/д Кирил Ненов Данов р.?-п.?, Никифор Ненов Данов р.1887 – 1917г. , и Петър Ненов Данов р.1884 – 1973 г.

Капитан Никифор Ненов Данов е погребан в двора на църквата в град Прилеп, но по-късно паметника е унищожен. Сега има поставена плоча, но е записан като : кап.Никифор Ненов Доновски, а той е Дановски. В с. Бела тяхната фамилия е известна като „Дановци“. Брат му Петър Ненов Данов, лично го познавах, той и моят прадядо Киро са ходили заедно на работа в така наречената по онова време „Америка“ т.е. САЩ.


В началото на войната командир на 7 ма рота от 15 пех. Ломски полк е поручик Давид Райков Иванов родом от с.Торос, Луковитско. Поручик Райков загива в боевете за Букова глава и за ротен командир на 7 ма рота е назначен поручик Никифор Ненов Данов. Благодарение на проф. Борислав Тошев имаме на разположение снимка на пор.Давид Райков.

Паметник на загиналите във войните.


ИНФОРМАЦИЯ!!!

Една интересна книга от Белската библиотека:

Практическо помагало по МАЛАРИЯТА от Д-р Бърни Бончев – инспектор по маларията на Видински район – 1924 година.


31.03.2022 год. IBSBela


About IBSBela

Всичко за село Бела, Област Видин /до 1934г. Община Бела/
Публикувано на Загинали във войните., История. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s